Benkeplate heltre VS laminat

Benkeplaten er en svært viktig del av kjøkkenet, både praktisk og estetisk. Den er også en vesentlig variabel i kjøkkenbudsjettet, den kan koste deg alt fra noen hundrelapper til flere titusener. Vi ønsker å beskrive forskjellene mellom benkeplate i heltre og laminat benkeplate.

Benkeplate i heltre

I Norge har benkeplater i tre vært standarden i flere generasjoner. Med rikelig mengde med skog er dette naturlig. Benkeplatene var utgangspunktet ubehandlet, men ble gjerne skurt med grønnsåpe og fikk dermed en viss motstandsdyktighet mot søl og flekker. Senere ble benkeplatene lakket for at de skulle være mer lettstelte og se penere ut.

I dag er treplater fremdeles et godt alternativ. De er gjerne stavlimt, og blir dermed mer stabile enn de gamle typene med færre sammenlimte brede bord. De leveres ubehandlet eller oljet. Eik, bøk, bjørk, lønn eller amerikansk valnøtt er de mest vanlige tresortene til benkeplate i Norge.

En benkeplate i tre er først og fremst svært behagelig i bruk. Den kjennes varm mot hendene, den lager mindre støy og er mer skånsom mot glass du setter fra deg.

Vedlikeholdet er ikke vanskelig, tre er slitesterkt, men overflaten må regelmessig impregneres med olje. Mindre skader og flekker kan slipes vekk med sandpapir, men store brennmerker etter glovarme gryter kan i praksis ødelegge platen. Fargeflekker kan også være umulige å bli kvitt, dersom du søler de «riktige» stoffene.

Prisene varierer med tresort, utførelse og leverandør, men er stort sett i den rimelige til middels dyre delen av skalaen.

Kjokkenfronter.no leverer benkeplate i heltre i spesialmål fra kr.

Benkeplate i laminat

Laminat er harpiksimpregnerte flak som presses sammen under høyt trykk og varme på en plate av trefiber. Høytrykkslaminat ble oppfunnet i USA og er ett velkjent prosess som har vært i mange tiår. Fibo er den mest kjente leverandøren av benkeplater i laminat her i Norge.

Utførelse og mønstre finnes i alle tenkelige og utenkelige farger og fasonger. Om du vil ha rene farger, imitasjoner av naturlige materialer eller rene fantasimønstre, så finnes dette.

Laminat er et dødt materiale og har middels brukskomfort. Det er ikke så varmt som tre, men ikke på langt nær så hardt og kaldt som stein eller metall.

Kvalitetslaminater tåler både vann og varme gjenstander, men det er grenser for alt. Laminat er i utgangspunktet vedlikeholdsfritt, det skal bare tørkes av med en fuktig klut med mildt vaskemiddel. Skader i form av hakk og riper kan i noen tilfeller repareres med varmvoks, men synligheten vil variere med utførelsen og mønsteret.

Prisene varierer veldig. Laminat kan være det aller billigste, fra noen hundrelapper for faste mål på benkeplate via Ikea eller hos ett lokalt byggevarehuset, til priser på flere tusen per meter hvis du velger de mest eksklusive merkevarene.

Kjokkenfronter.no leverer benkeplate i spesialmål fra kr

Legg igjen en kommentar