Lag din egen boremal for håndtak

Etter man har montert nye kjøkkenskrog, eller kanskje man har investert i nye kjøkkenfronter trenger man å sette håndtak på skuffer og dører. Det er svært viktig at hullene til håndtaket blir plassert nøyaktig likt. Man selvfølgelig måle seg fram til hullene for hver enkelt dør og skuff, men det er langt mer nøyaktig og tidsbesparende å lage en mal. Sett av ca. 10 minutter for å lage en enkel mal av en liten kvadratisk plate, samt to stykker list. Listene limes og spikres på langs av to av platekantene.

Sørg for at listene ligger helt plant med platekantene, samt at platen er helt kvadratisk. Legg så malen på hjørnet av døren, og marker hvor langt inn og hvor langt ned du vil at den nederste delen av håndtaket skal sitte. Det naturlige er å bruke samme avstand inn fra siden som avstanden fra topp eller bunn på døren.

Finn så avstanden mellom skruehullene. Dette målet avsettes både vannrett og loddrett på malen i forhold til det første merket. Grunnen til at hullet lages både vannrett og loddrett er at malen dermed kan brukes til å plassere håndtak både loddrett og vannrett, og i alle fire hjørner.

Lager du egen mal for dine skuffehåndtak bruker du kun en list for å definere toppen av skuffefronten. Har du mange skuffer i samme bredde bør man vurdere egen mal for disse.

Boresmal fra IKEA

Man kan også enkelt kjøpe boremal fra IKEA er en enkel og rimelig løsning hvis du har tilgang til IKEA sine varehus.

Boremalen fixa fra IKEA

2 thoughts on “Lag din egen boremal for håndtak

    1. Hei,
      Det finnes ingen standard mål, men vi bruker 3-4 cm fra topp til senter for hull. Som regel samme avstand fra ytterkant som håndtakene til dørene.
      NB: Noen kjøkkenprofiler har mindre ramme på skuffer og du må da ta hensyn til dette.

Legg igjen en kommentar