Spar penger med tre smarte boligtips

Tre smarte boligtips som kan spare deg mange tusen i året. Nå kommer høsten å det blir kjøligere. Da øker energibruken betraktelig, og pengene renner ut som en regnfull høstdag. Men det trenger ikke å være slik. Selv om varmepumpe kanskje ikke er så gunstig som mange antar, er det mange andre gode tips til å spare både strøm og penger som kan være nedbetalt på kort tid. Her er tre av dem:

1. Etterisolering kan spare deg tusenvis i året

Etterisolering av loft er garantert lønnsomt, den største besparingen du kan gjøre i hjemmet er absolutt etterisoliering. Opptil 15-20 prosent av varmetapet i en enebolig skjer gjennom taket. Derfor er det store penger å spare på et mer energieffektivt loft. Besparingen skal være særlig stor i hus som er eldre enn 30 år gamle, siden de ofte ble bygd med bare 10 centimeters isolasjon. Prisen varierer nødvendigvis etter hvor stort loft du har, men oppussingen vil for folk flest være nedbetalt etter mellom fire og fem år. Så kan man også anta at boligen øker i verdi som følge av en bedre energimerking. Om du har lyst til å se hvor mye du kan spare på etterisolering, har isolasjonsprodusentene Rockwool og Glava hver sin kalkulator for slikt. Arbeidet kan gjøres selv, men man bør ta visse forbehold. Isolasjon er nøye tilpasset hvert enkelt hus og vær forsiktig, man kan få muggskader ved mistilpasset installasjon.

Ikke glem vinduene, et godt isolert hus gir deg økonomiske besparelser på flere tusen kroner årlig. En kjent synder er vinduer, særlig hvis du bor i en eldre bolig. Et kjapt, billig og enkelt hjemmesnekra tips er å bruke tetningslister rundt vinduet i følge oljefri.no. Enøk har regnet ut at hvert tettede vindu eller dør gjennomsnittlig tilsvarer en innsparing på rundt 60 kroner per år, lister kan kjøpes til rundt 50 kroner stykket, og vil altså kunne betale for seg selv på under ett år. Dessuten sparer de jo miljøet.

2. Sparedusjen er nedbetalt på bare måneder

Bytt ut ditt gamle dusjhode med en sparevariant er et gammelt men effektivt tips. Comfort Hotels installerte sparedusj på flesteparten av sine hotellrom for å spare vann, og penger. Ifølge ENØK er en generell tommelfingerregel at en sparedusj kapper dusjkostnadene dine i to. De har også et tips for hvordan du kan sjekke om du trenger nytt dusjhode: Sett termostaten på kaldt, skru på dusjen, hold bøtten under og ta tiden på hvor fort den fylles. Er den full på under 45 sekunder, bør du skifte til sparedusj. Det har tidligere blitt anslått at en vanlig familie kan spare nesten 3000 kroner i året på overgang til sparedusj. Det er enkelt å installere selv og koster rundt 200 kroner.

3. Investér i en smart termostat

Smart teknologi blir mer og mer vanlig i våre hjem, og det er blitt lettere å automatisere hverdagsoppgaver. For eksempel får man nå tak i automatiske styringsbokser som kan ta seg av strømsparingen helt uten innblanding. De kan skru av lyset når du uansett sover eller er på jobb, samt løpende justere temperaturen i rom etter hvordan de brukes for å spare strøm og penger. Det finnes mange leverandører av slike tjenester i Norge, hvor teknologien fortsatt ikke er blitt videre utbredt. I førstnevntes tilfelle kan man søke om å få dekket opptil 35 prosent av investeringssummen av Enova.

Har du flere smarte tips? Del dem veldig gjerne med de andre leserne i kommentarfeltet under.

Legg igjen en kommentar