Slik monterer du sokkellist på kjøkken

Sokkellisten er gjerne det siste du monterer på kjøkkenet. Slik går du frem for å feste den.

Mange kjøkkenleverandører har sokkellister har nemlig et lite spor frest inn på baksiden og et klikksystem som sørger for at listene enkelt festes til kjøkkenskrogene. Andre velger å bruke sokkelklips som monteres i overkant.

Montering med sokkelben

Mange setter sokkellisten ca. 5 cm innenfor skroget i fremkant. Husk å måle med dybden på sokkellisten. Sett sokkellisten på gulvet, og skyv den inntil føttene på kjøkkenskroget. Bruk en L-formet tømrervinkel og marker føttenes plassering med en blyant. Selve monteringen skal gjøres mellom disse strekene.

Pass på at det ikke blir for trangt

Sokkellister leveres med en standardhøyde fra de fleste leverandører mellom 7,5 – 16,5 cm, og er tilpasset en kjøkkeninnredning som måler 90 cm fra gulvet og opp til benkeplaten. Det skal være en liten glipe mellom toppen av sokkellisten og undersiden av kjøkkenskapet. Og siden ingen kommer til å se overgangen mellom list og skrog går det fint å skjule småfeil. Mange tilfeller kan du unngå å bruke ventilrist i sokkellist ved å ha 5-8mm. glippe i overkant, Så gjør deg selv en tjeneste og kutt listen slik at du har litt ekstra plass. Det er enklere å montere en list som er litt for lav enn en som er akkurat passe.

Sokkellister kappes med rette kanter, i motsetning til for eksempel gulv- og taklister som oftest kappes i vinkel. Det anbefales å bruke en bordsag til dette. Har du ikke en bordsag, fungerer det greit å bruke en sirkelsag eller stikksag.

Fest sokkellisten lengde for lengde

Når listene er kappet i riktig høyde og lengde er det på tide å montere. Det anbefales å jobbe fortløpende rundt kjøkkenet. Fest enkelt én og én listelengde ved å klikke de rett på. Ikke la deg friste til å skru delene sammen og montere alt som én konstruksjon. Det er mye enklere å rette opp feil, eller komme til under skapene senere dersom sokkelen er montert i flere deler.

Dette gjelder spesielt i området rundt vasken. Får du en lekkasje er det viktig å komme raskt til for at ikke vannet skal spre seg og lage unødvendig vannskade.

Noen velger å lime sokkellisten fast i gulvet, nettopp for å unngå at eventuelt vann skal renne videre ut på parketten. Men det er egentlig bare å løse et problem ved å skape et annet. Lim låser nemlig gulvet fast, og tregulv trenger plass til å bevege seg. Er du redd for vannsøl, anbefales en liten gummilist på undersiden av sokkellisten.

Legg igjen en kommentar